משחקים בכיף

ילד לומד להכיר את הסביבה שלו ולפתח את כישוריו ומיומנויותיו במהלך שנות חייו הראשונות. באופן טבעי, הילד ניגש לחפצים השונים, חוקר אותם ומתנסה בהם, מדמיין ויוצר מהם.
המשחק מפתח את יכולותיו של הילד במגוון תחומים: בתחום הקוגניטיבי, בתחום הסנסורי, בתחום המוטורי, בתחום השפתי ובתחום התקשורתי- חברתי.
משחק עם הורה יכול להגביר את אורך ומורכבות המשחק, מאפשר חוויה משותפת של ההורה עם הילד ויוצר שיח משותף.
במהלך המשחק, הילד מתרגל מצבים שונים ומגוונים- פתרון בעיות, היתקלות בסיטואציות חברתיות, דילמות וקשיים. כאשר ההורה שותף למשחק, הוא יכול לסייע, לשוחח ולעזור לילד- דבר שיכול לפתח ביטחון עצמי אצל הילד, יכולת התמדה וריכוז.
תחום סנסורי- מוטורי:
כבר בחודשים הראשונים בחייו של התינוק המשחק מאפשר לו לחדד את חושיו. הוא מקבל מידע על החפץ באמצעות טעמו, מרקמו, מראהו וצליליו. התינוק מתחיל להפעיל את שריריו: מקרב את החפץ לעבר פיו, מעביר אותו מיד ליד, זורק אותו ומחכה לצליל. על ידי כך הוא מתחיל להכיר את גופו ולהבין מהן יכולותיו המוטוריות.
תחום קוגניטיבי:
במהלך המשחק הילד מבצע פעולות קוגניטיבית של השוואה: מיון והכללה על- פי תכונות של גודל, צבע, צורה ושימוש. בנוסף, הילד מתמודד עם בעיות ופותר אותן, מכליל ומסיק מסקנות. למשל: במשחק עם כלי תחבורה, הילד יכול למיין את כלי התחבורה השונים לכלי תחבורה אשר טסים, נוסעים או שטים.
תחום חברתי:
באמצעות משחק הילד לומד להתנהל ביחסי גומלין עם השותף למשחק. הוא לומד לציית לחוקי המשחק, להמתין לתורו, לנהל שיח ולחוות תחושת ניצחון והפסד. כמו כן, קיימת למידה של התחשבות בזולת וברגשות האחר, סבלנות ואיפוק.
תחום שפתי:
במהלך המשחק הילד מפתח את יכולותיו השפתיות: מכיר שמות עצם, פעלים ומושגים שונים. המשחק מאפשר לילד ללמוד את הטיות הזמנים (עבר, הווה, עתיד), הטיות הגוף (אני, אתה, הוא), הפכים, מילים נרדפות ועוד. לדוגמא: כאשר הילד משחק במזיגת מים מבקבוקים שונים הוא יכול להשוות את גודלם של הבקבוקים, את האביזרים המשמשים אותו ואת שמות הפעולות שהוא עושה.
סביבה מעודדת משחק
להורים קיים תפקיד חשוב במשחק. ההורה צריך ליצור לילד סביבה המאפשרת מרחב ותמיכה להתפתחותו. חשוב שההורה יאפשר לילד לבחור את המשחק, ישמור על קשב, ישתף עמו פעולה וייתן שמות לפעולות שהילד עושה.
במידה והילד נתקבל בבעיה ההורה יכול לדרבן ולעודד את הילד. במידת הצורך יכול ההורה לקחת חלק בפתרון הבעיה, תוך כדי משחק משותף. עם זאת, יש לתת לילד לנסות גם לפתור את הבעיה בעצמו. במידה והילד מנסה לפתור את הבעיה בצורה שבה אנו יודעים כי לא תצלח- יש לאפשר זאת. כך הילד לומד להתמודד באופן עצמאי ומוצא פתרונות יצירתיים בעצמו.
במשחק משותף ההורה יכול לגוון את המשחק והלמידה- להוסיף חפצים, להציע רעיונות, להצטרף בעצמו למשחק, להקשיב ולשאול שאלות.
לעיתים הילד רוצה בנוכחות ההורה, אך באופן פאסיבי. הילד בוחר את שלל התפקידים במשחק לעצמו ומותיר את ההורה במשחק ללא תפקיד. יש לזכור שעצם הנוכחות הפסיבית של ההורה במשחק יכולה להיות משמעותית מאוד עבורו.
סוגי משחק והצעות:
- משחקי תנועה- פעילות המאפשרת הוצאת אנרגיה תוך הנאה.
- חיקוי של חיות שונות- לנבוח ולכשכש בזנב כמו כלב. ליילל ולהתמתח כמו חתול.
- הפרחת בועות סבון– משתתף אחד מפריח בועות ובן הזוג מנסה לפוצץ את הבועות באמצעות כפות הידיים. אפשר להציע לילדים לפוצץ את בועות הסבון גם באמצעות איברים נוספים כמו ראש, רגל, כתף וכו'.
- משחקי דמיון- פעילות המאפשרת חוויה של שליטה, הגשמה ומימוש פנטזיות.
- כלי מטבח- ניתן לאפשר לילד לשחק בכלי מטבח שאינם שבירים. הילד יוכל לדמיין שהוא מבשל ארוחות, אוכל ומאכיל.
- הכנת קופסא מלאה בהפתעות- ניתן למלא לילד קופסא בבגדים, מטפחות, תיקים וכובעים- הילד יוכל לדמיין שהוא דמות אחרת- סבא זקן או ליצן מצחיק. הילד יוכל לחקות את תנועותיה של הדמות ובהמשך להפיק מבעים מתאימים.
- משחקי יצירה- פעילות המאפשרת התנסות חושית מהנה תוך שימוש בשלל תנועות מוטוריות.
- בצק- ניתן ליצור באמצעות בצק תוך לישה, רידוד וחיתוך: להכין דמויות של חיות, לאפות עוגה, ליצור כלי תחבורה שונים ועוד.
- משחק בחול ים\ חול קינטי– בניית ארמונות וטירות, הכנת עוגות ועוגיות.
- משחקי חשיבה- פעילות המאפשרת תכנון, פתרון בעיות ושיתוף פעולה.
- משחקי מיון- ניתן להכניס לתוך קופסאות את כל החיות- לתת שם לכל חיה ולהשמיע את הקול שלה.
- משחק התאמה- ניתן לגזור מעיתונים ושבועונים תמונות של כלי תחבורה שונים ולחשוב מה המקום שיכול להתאים להם. למשל: המטוס טס בשמיים, הסירה שטה במים והרכבת נוסעת על פסי המסילה.
לסיכום
שחקו עם ילדכם בכיף ובהנאה. שיגרת משחק משותפת יכולה לחזק את יכולותיו של הילד בתחומים הקוגניטיביים, הסנסוריים, המוטוריים, השפתיים והתקשורתיים- חברתיים.
באמצעות המשחק תוכלו לחוות איתם, להעשיר את עולמם ולחזק את הביטחון העצמי שלהם.